Translate

28 Temmuz 2013 Pazar

Güzelliğin Tarihsel Yolculuğu

Güzellik algısı kültürün , dinin ,görsel çekiciliğin , genetik yansımanın , pazarlamanın ve toplumun ürünü olarak sıkça değişmektedir. Tabi ki bu nedenle geçmişten bugüne kadar insanlar üzerindeki algı ya da bakış açısı büyük ölçüde değişmiştir.Tarihteki güzellik algısına bakacak olursak;

Antik Yunan'da güzel , günlük yaşamı aşıp , Tanrılara yakın olanken , zamanla ölçü ve oran daha çok önem kazanmıştı. Bu algıyı değiştiren etkenlerden biri de filozoflar olmuştu. Özellikle ''Pisagor'' la birlikte evrendeki oluşumlar arasında matematiksel bir estetik varlığının olduğu saptandı. Ardından M.Ö. 1 yy 'da ''Vitrivius'' insan uzuvlarının birbirine ve vücuda oranını hesapladı.
Orta Çağ'da , estetik olgusunun insanlar üzerindeki etkisi arttıkça güzelliğin zıtlıklardan doğduğu savunulmaya başlandı. Bir diğer değişle ''Çirkinliğin olmadan güzelliğin olamayacağı'' düşünüldü. Bu iki kavram, güzellik ve çirkinlik, bir araya gelince insanlar arasındaki olgu kavramı daha anlaşılır hale geldi.
15. yy'da ortaya çıkan Rönesans hareketiyle birlikte, bilgiye olan önem arttı . Bunun sonucu olarak da güzele ulaşmanın yalnız bilgiyle olabileceği düşünüldü.
Günümüze baktığımızda ise , güzellik algısının geçmişten günümüze değişen olguların bir bütün olarak ele alınmaya başlandığını görebiliriz. Dış güzellik kadar iç güzelliğin de önemi artmış , ne kadar güzel olunursa olunsun ölçü ve oranın, düşünce ve bilgiyle senkronize olunmuş halinin önemi anlaşılmıştır. Günümüz de yapılan güzellik yarışmalarında bile sadece dış güzellik yerine bilgi testine de tabii tutulduğunu bilmekteyiz.
Tabi ki güzellik toplumda kabul görmüş bir algı çeşitidir . Fakat her insan için güzel kavramı bu algının dışına çıkabilir ("Beauty is in the eye of the beholder.") Güzeli nasıl gördüğüne bağlı da diyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder